Tradicija

Tradicija proizvodnje i oplemenjivanja tehničkog kamena u Radlovcu duga je više od stotinu godina, a značajnije događaje koji su zabilježeni u povijesti poslovanja možete pogledati u vremenskoj traci.

SADA

ODRŽIVO POSLOVANJE

Proizvodnja prosječno 800.000 tona godišnje svih vrsta tehničkog kamena za potrebe visoko i niskogradnje, kemijske i keramičke industrije. Zapošljava 84 radnika. Prodaja kamena u Hrvatskoj i državama bivše Jugoslavije.

2023

ADRENALINSKI PARK

Druga faza sanacije kamenoloma Hercegovac – izgradnja geološko poučne staze, zipline, kafić jezero, plutajuća pozornica kako bi se prenamjenjeni kamenolom mogao koristiti u turističke svrhe.

2022

PROŠIRENJE PRODAJNOG CENTRA

Prodajni centar Orahovica proširen je dodatnim unutarnjim i vanjskim prostorom te je sada površinom prodajnog i skladišnog prostora među najvećima u Slavoniji. Broj artikala građevisnkog materijala i alata znatno je povećan pa sada kupci mogu pronaći sve što im treba na jednom mjestu.

2020

BETONARA

Nabavljena nova betonara i kamion mikser sa pumpom betona kako bi se modernizirala proizvodnja betona te omugućila bolja i cjelokupna usluga otpreme betona.

2019

KOLNE VAGE

Izgrađene dvije moderne kolne vage za vaganje kamiona kako bi se zamijenila postojeća te modernizirala i ubrzala otprema tehničkog kamena.

2017

SUSTAV POKRETNIH RADIO-VEZA

Tijekom eksploatacije kamena u kamenolomu se koristi veći broj radnih strojeva. Učinkovito korištenje tih strojeva iziskuje govornu vezu rukovaoca medusobno i vezu s osobljem službe održavanja. Javne pokretne mreže nisu uporabive jer područje kamenoloma nije pokriveno signalom. Zbog toga, izgrađen je sustav pokretnih radio veza kako bi buduće poslovanje bilo što učinkovitije i ekonomičnije.

2016

PROJEKT POVEĆANJE KAPACITETA PROIZVODNJE

Ulaganja u novu proizvodnu liniju omogućila su i promjenu tehnološkog procesa u proizvodnji dolomitnog agregata što rezultira povećanjem kapaciteta proizvodnje. Bolja iskoristivost sirovine u toku proizvodnog procesa dovodi do istovremenog smanjenja cijene koštanja po jedinici proizvoda. Ovo upućuje na racionalno korištenje prirodnih resursa i govori da se projekt razvijao u skladu sa održivim razvojem. Pored povećanja konkurentnosti poduzeća na domaćem i ino tržištu, projekt pridonosi i otvaranju novih radnih mjesta. Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

2015

EKOLOGIJA

Zvršena prva faza sanacije kamenoloma Hercegovac. Prijašnji kamenolom prenamjenjen je u jezero koje će se nakon što projekt sanacije bude dovršen koristiti u turističke svrhe.

2014

CURIAE NOBILITARIS – SANACIJA PLEMIĆKE KURIJE

Započela je sanacija plemićke kurije (zaštićeno kulturno dobro), investitor je Radlovac d.d. uz sufinanciranje ministarstva kulture RH. Ask atelier d.o.o. Zagreb izradio je idejno reješenje interpolacije zgrade infocentra u zgradu plemićke kurije te izradio arhitektonsku snimku. Projekt pridržavanja i sanacije konstrukcije izradila je Radionica statike d.o.o. Zagreb. Konzervatorsku studiju izradio je Institut za povijest umjetnosti Zagreb. Arheološka istraživanja napravit će Institut za arheologiju Zagreb.

2013

GEOLOŠKO-PETROGRAFSKI ZID

Na sastanku u Orahovici s direktorom poduzeća Radlovac d.d., Nenadom Sabljakom, mag. geol. i. Tomislavom Bogadijem, mag. geol. predloženo je, od strane direktora poduzeća, da se na lokalitetu Hercegovac napravi geološki zid koji bi, svojim sadržajem, predstavljao zbirku najvažnijih stijena šire okolice Radlovca i Orahovice. Značajni sadržaj zida posvećen je stijenskoj masi koju eksploatira poduzeće.

2012

TRAČNE VAGE

Na postrojenja se instaliraju tračne vage kako bi se optimiziralo korištenje postojećih kapaciteta proizvodnje te omogućilo praćenje proizvedenih količina i stanja zaliha proizvoda. Statistički podaci i odvage prate se u računalnom programu te spremaju u bazu podataka za kasnije analize. Također, vage su instalirane i na utovarne strojeve.

2011

PROŠIRENJE LABORATORIJA

Dugi niz godina ispitivanja se provode u laboratoriju za praćenje kvalitete proizvoda agregatskih i tamponskih materijala te betona. Dogradnjom laboratorija omogućeno je lakše i jednostavnije ispitivanje laboratorijskih uzoraka sukladno zahtjevima europskih normi.

2010

POGON ZA UVREĆAVANJE AGREGATA

Kako bi lakše plasirao svoje proizvode na tržište, izgrađen je pogon za uvrećavanje pa u ponudi imamo novi proizvod – prirodni kamen drobljeni i prani u vrećama od 25 kg i bigbag vrećama od 1000 kg.

2009

SUSTAV VIDEONADZORA

Instalacija sustava videonadzora na postrojenjima kako bi se olakšalo praćenje proizvodnih procesa operaterima na postrojenjima i smanjila mogućnost havarija u proizvodnji, a u konačnici ekonomski gubici sveli na minimum.

2008

MODERNA TEHNOLOGIJA

Modernizacija te nabava novih pokretnih postrojenja i radnih strojeva povećava postojeće proizvodne kapacitete i omogućuje maksimalno iskorištenje mineralne sirovine. Na čelu sa stručnom radnom snagom te modernizacijom i prethodnom digitalizacijom poslovanja – Radlovac ostvaruje povijesni rezultat prodaje tehničkog kamena od 1.500 000 tona.

2007

DIGITALIZACIJA POSLOVANJA

Uvodi se informacijski sustav (ERP) i izgrađuje nova komunikacijska mreža – broj radnih stanica (računala) raste sa nekoliko na 50. ERP ubrzo postaje “backbone” poslovanja, dolazi do ubrzanja i optimizacije te povezanosti poslovnih procesa i donošenja poslovnih odluka što je temelj efikasnog i uspješnog poslovanja u današnjem poslovnom svijetu. Digitalna transformacija poslovanja nastavlja se u narednim godinama i danas jer je ključna za sve koji žele biti konkurentni i opstati na tržištu.

2004

PROJEKT SANACIJE KAMENOLOMA

Idejni urbanističko arhitektonski projekt sanacije kamenoloma Hercegovac naručila je sama tvrtka Radlovac kako bi vratila i još proljepšala prirodu i ekološki zaštitila okoliš. Projekt je izradila ASK Atelier d.o.o. Zagreb s grupom vrsnih stručnjaka i poznatih znanstvenika tako da će sanacijski projekt Radlovca biti jedan od prvih u Hrvatskoj, a po uzoru na najmodernije u Europi.

2003

OTVOREN PRODAJNI CENTAR

Prodajni centar nudi širok asortiman građevinskog materijala, a otvoren je u Orahovici na adresi Vladimira Nazora 89A na 8.000 m2 prodajnog prostora.

2002

POČETAK PROIZVODNJE BETONA

Izgrađena je betonara te počinje proizvodnja betona. Radlovac svoje agregatske materijale plasira na tržište kao sastavni dio novog proizvoda.

1991

STEČAJ

Konkurentsku borbu i nedostatak posla, osamdesetih, Radlovac je izdržao te su se referendumom radnici odlučili za dobrovoljni stečaj s preustrojem. Radlovac izlazi iz stečaja slijedeće godine, konstruira se kao dioničko društvo i uspješno posluje. Dvije trećine zaposlenika je u hrvatskim postrojbama za vrijeme Domovinskog rata.

1977

NOVO POSTROJENJE

Izgrađeno je novo postrojenje za proizvodnju agregatskih materijala.

1972

POPLAVA

Poplava je nanijela ogromne štete i zaustavila proizvodnju, međutim zajedničkim naporima, proizvodnja je ponovo uspostavljena.

1962

MODERNIZACIJA PROIZVODNJE

Prilazi se mehanizaciji i modernizaciji proizvodnje. Nabavlja se vlastiti auto-prijevoz i zapošljava se nova kvalificirana radna snaga.

1953

SAMOSTALNOST

Kamenolom se od 1946. – 1953. godine nalazio u sastavu Slavonskih kamenoloma Slavonska Požega, a 15. travnja. 1953. godine djeluje kao samostalna radna organizacija “Radlovac”.

1948

DEVASTACIJE KAMENOLOMA

Završena izgradnju postrojenja za eksploataciju dijabaza te započela i proizvodnja tehničkog kamena (lomljeni kamen, tucanik). Sva proizvodnja kamena koristi se za izgradnju autoputa “Bratstvo i jedinstvo” koja traje do 1949 godine. Tada nastaju najveće devastacije kamenoloma.

1942

SPALJEN I SRUŠEN

Kamenolom prestaje s radom, a pred kraj rata pogon “Radlovac” je spaljen i jedan dio srušen. Proizvodnja je ponovo pokrenuta 06. lipnja. 1945. godine.

1936

PRVI ŠTRAJK

Organiziran je prvi štrajk, a već 1937. godine posao se naglo proširuje i dolazi novi parni stroj od 360 KS. Započinje izgradnja “Split” postrojenja za izradu agregata. Zaposleno je u kamenolomu oko 220 radnika, a proizvodnja se kreće od 30 – 35.000 m3.

1918

PROŠIRENJE KAMENOLOMA

Na samom početku brda Hercegovac, započinje eksploatacija dolomita za pečenje vapna. U početku, eksploatacija kamena vrši se na najprimitivniji način i to uglavnom u ljetnim mjesecima. Pred I. svjetski rat postavljena je prva kružna drobilica, a kamenolom se naglo proširuje iz tog razloga što je jedan dio austrougarske vojske ostao u Orahovici i zapošljava se u kamenolomu. U to vrijeme nabavljena je i druga drobilica i počinje se razvijati malo suvremenija proizvodnja.

1905

OSNIVANJE

Koncem XIX. stoljeća pokazala su istraživanja austrougarskih geologa da na ovom području osim velikih količina drvne mase postoje i velike zalihe vrlo kvalitetnog kamena za gradnju cesta i željezničkih pruga. Dr. G. A. Koch je na poziv Magistrata kraljevskog grada Osijeka izvršio je podrobna geološka razmatranja, te su uočene mogućnosti eksploatacije dijabaza. Projektiranja i pripreme za izgradnju postrojenja za eksploataciju su počela 1905. godine, a izgradnja je završena 1948.godine, kad je počela i proizvodnja tehničkog kamena (lomljeni kamen, tucanik).