EKOLOGIJA

 

 
Idejni urbanističko arhitektonski projekt sanacije kamenoloma Hercegovac narušila je sama tvrtka Radlovac kako bi vratila i još proljepšala prirodu i ekološki zaštitila okoliš. Projekt je izradila ASK Atelier d.o.o. Zagreb krajem 2004. godine s grupom vrsnih stručnjaka i poznatih znanstvenika tako da će sanacijski projekt Radlovca biti jedan od prvih u Hrvatskoj, a po uzoru na najmodernije u Europi.

Projekt je izrađen prema projektnom zadatku, obvezama izrade sanacije definirane po Zakonu o rudarstvu te u skladu s prostornim planom Virovitičko-podravske županije.

Prema projektnom zadatku idejni projekt sanacije kamenoloma obuhvaća:

- sanaciju i uređenje pokosa

- stabilizaciju i rekultivaciju prostora

- izradu pristupnih cesta, pješačkih i biciklističkih staza s prostorom za parkiranje i povezivanje s Orahovačkim jezerom i s gradom Ružicom

- projekt dva vidikovca ugostiteljske namjene na istočnom rubu kamenoloma, na najvišim kotama

- iskorištavanje jalovine u formiranju arhitektonskih elemenata rješenja

- pretvaranje otkopnog prostora u turističko-rekreacijsko jezero

- fizičko odvajanje industrijske ceste prema Oršulici kosi od turističkog dijela u dužini od cca 360 m

- sanaciju stare kurije u jednu od građevina novog kompleksa

U idejnom urbanističkom-arhitektonskom projektu korišteni su podaci o stabilnosti i metodama tehničke dokumentacije dani Dopunskim rudarskim projektom sanacije eksploatacijskog polja tehničko-građevnog kamena «Hercegovac» kraj Orahovice II, izrađenim od Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta u Zagrebu 2004.

Kamenolom Hercegovac je otvoren 1945. s veličinom eksploatacijskog polja od 28 hektara. Eksploatacijom kamena u cijelosti se promijenila izvorna slika krajobraza šumovitih padina planine Krndije u kojem dominira srednjovjekovni grad Ružica. Iscrpljenjem rezervi postojeći kop će se zatvoriti i sanirati.